About smoking a pipe

Πρώτο"στρώσιμο"της καινούργιας πίπας.


Γεμίζουμε την πίπα μόνο στο 1/3 για τις πρώτες 5 φορές. Μετά αυξάνουμε την ποσότητα του καπνού σταδιακά και προς το 12ο κάπνισμα, η πίπα θα είναι έτοιμη. Τις πρώτες μέρες, δεν την καπνίζουμε περισσότερο από 2 με 3 φορές την ημέρα.
 

Γέμισμα της πίπας
Βάζουμε καπνό στο μπολ σε μικρές δόσεις. Η πρώτη δόση μπαίνει ελαφρά πατημένη, ενώ οι επόμενες λίγο πιο σκληρά, με τρόπο ώστε ο καπνός να μπει σε σωστά στρώματα. Εάν ο καπνός είναι πολύ πιεσμένος, κάνει το κάπνισμα δύσκολο.

Ανάψτε με έναν απλό αναπτήρα προσέχοντας να μην πηγαίνει η φλόγα στο ξύλο. Κρατείστε τη στο κέντρο του καπνού και τραβήξτε αργά αέρα από το επιστόμιο. Επαναλάβετε. Αργά. Ηδη θα έχετε τις πρώτες γεύσεις από το άρωμα του καπνού που εχετε επιλέξει.
 

Κάπνισμα της πίπας


Καπνίζουμε την πίπα μας αργά. Το να καπνίζουμε πίπα είναι πολύ διαφορετικό από το κάπνισμα του τσιγάρου. Τα τσιγάρα καπνίζονται δυνατά και νευρικά, αντιθέτως η πίπα καπνίζεται με τραβήγματα αργά, κοντά και ρυθμικά.

Καθάρισμα

Βάζουμε λίγο οινόπνευμα στο άκρο του μάκτρου και το περνάμε από τη μια μεριά μέσα στο επιστόμιο ώστε να βγεί από την άλλη. Το ξανακάνουμε. Με χαρτοπετσέτα υγρή από οινόπνευμα περνάμε απαλά και το εξωτερικό του επιστομίου.  Ας περάσουμε και μία φορά με στεγνό μάκτρο ή ελαφρά νοτισμένο με οινόπνευμα και τη μικρή τρύπα του μπωλ (τρύπα καπνού).
Στο ολόκληρο το μπωλ και γενικά στα ξύλινα μέρη της πίπας ΔΕΝ βάζουμε οινόπνευμα.

Να συνοψίσουμε για το στρώσιμο:


Πρώτη φορά: Δεν κατεβάζουμε τον καπνό.
2-3 φορές: Μισό γέμισμα του μπωλ με καπνό και κάπνισμα μέχρι τέλους.
5-10 φορές: Διατηρούμε πολύ χαμηλή θερμοκρασία έως ότου σχηματιστεί το κέϊκ.
Θα παρατηρήσατε ότι ένα μόνο άναμα δεν αρκεί για να διατηρήσουμε την καύση του καπνού της πίπας και σβήνει. Κι αυτό γιατί -σε αντίθεση με το τσιγάρο- δεν υπάρχουν χημικά (π.χ. νίτρο) που διατηρούν αυτή την καύση. Θα ανάψουμε και πάλι. Ας πατήσουμε ελαφρά τον καπνό μας με το πατητήρι και ας ανάψουμε ξανά.

Αργά τραβήγματα και απολαυστικά. Το νόημα εδώ είναι να μην χάνουμε τη γεύση. Και τις μυρωδιές. Μην είστε ανυπόμονοι. Θα έρθει και η νικοτίνη εάν τη χρειάζεστε. Στην ώρα της.
 

Για απολαυστικότερο κάπνισμα, τραβάμε 2-3 φορές για να ανάψει καλύτερα ο καπνός χωρίς να εισπνέουμε. Πολλοί αρκούνται σε αυτό. Αλλοι σε μια επόμενη ρουφιξιά, αφήνουν μισή έξω και εισπνέουν την υπόλοιπη μισή.
Πολλές φορές για να γευτούμε και να μυρίσουμε καλύτερα, χρησιμοποιούμε ενδιάμεσα και γρήγορες-πολύ μικρές ρουφιξιές "πιπιλίζοντας" το επιστόμιο.


 

Μικρές συμβουλές

Κάψιμο στη γλώσσα ή στον ουρανίσκο:


► Καπνίστε πιό ήρεμα. Τραβήξτε πιό αργά. Διαφορετικά χάνουμε από την απόλαυση.
Από την άλλη μεριά ας έχουμε υπ'οψη μας, ότι δεν ταιριάζουνε όλοι οι καπνοί για όλους. Εάν τραβάτε ήρεμα και παρόλα αυτά συνεχίζεται το πρόβλημα, φταίει ο συγκεκριμένος καπνός. Αλλάξτε τον ή ανταλλάξτε τον με άλλο συγκαπνιστή που του ταιριάζει καλύτερα.
 
► Δεν καπνίζουμε σε δυνατό αέρα ή έχοντας την πίπα μας στο ανοικτό παράθυρο του αυτοκινήτου ενώ τρέχουμε. Υπάρχει περίπτωση να υπερθερμανθεί το ξύλο και να καεί ανεπανόρθωτα.
 
► Δεν βάζουμε υγρά μέσα στο μπωλ. Ούτε ουίσκι ή βότκα ή οινόπνευμα. Χαλάμε το κέϊκ και θα διαπιστώσουμε πικρότερο κάπνισμα στο μέλλον, πράγμα που δεν διορθώνεται.
 
► Κάνουμε απαλές κινήσεις μέσα στο μπωλ με το καθαριστήρι του καπνού. Δεν πρέπει να τρίβουμε το κέϊκ εάν είμαστε αρχάριοι. Αφήστε αυτή τη δουλειά για τους ειδικούς. Απομακρύνετε τα υπολείμματα καπνού απαλά με το εργαλείο και χρησιμοποιείστε μια σκληρή χαρτοπετσέτα σκουπίζοντας τις στάχτες που απέμειναν.

 

► Η μυρωδιά ενός συγκεκριμένου καπνού ίσως ενοχλήσει κάποιες φορές τους γύρω μας. Τους σεβόμαστε. Καπνίζουμε άλλον καπνό ή…καπνίζουμε αλλού!