F.A.Q

Πόσοι καπνοί πίπας υπάρχουν?

Οι επιλογές σε καπνούς πίπας και σε αντίθεση με τα τσιγάρα, είναι…χιλιάδες! 
Προέρχονται από πολλές ξεχωριστές ποικιλίες του φυτού και ταξινομούνται ανάλογα με τα χαρμάνια που αναμιγνύουμε για να πετύχουμε τις διάφορες γεύσεις. Ετσι συναντούμε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Virginia/Perique, Αρωματικούς, Λατάκια.
Πολλοί συνκαπνιστές καπνίζουν έναν και μόνο καπνό. Αλλοι θέλουν διαφορετικές γεύσεις ακόμη και την ίδια ημέρα. Είναι θέμα γούστου.


Τι είδη πίπας υπάρχουν?

Υπάρχουν κατ’αρχήν 3 είδη: Αφιλτρες (ίσως με κάποιο μικρό αλουμινένιο πρόσθετο-σαν υποτυπώδες φίλτρο υγρασίας), με φίλτρο και με υγροπαγίδα/ασπίδα. Ευκολότερο είναι να αρχίσουμε με κάποια με φίλτρο, ακόμη πιό «σίγουρο» (για δροσερότερο κάπνισμα) με Ασπίδα η υγροπαγίδα.

Οι άφιλτρες κατέχουν το μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, οι πίπες με φίλτρο (συχνότερα με 9mm και σπανιότερα με 6mm) προτιμούνται στην Ελληνική και Γερμανική αγορά.
 
Οσο για το είδος των φίλτρων, συναντάμε ενεργού άνθρακα ή Balsa (από απορροφητικό ξύλο του δένδρου "μπάλσα") κι αυτά σε 6mm ή 9mm πάχος. Η επιλογή είδους φίλτρου είναι και πάλι δική σας, αν και οι περισσότεροι προτιμούν πίπες με 9 mm.


Πόσες χρειάζονται?

Η πίπα μας θέλει ξεκούραση. Εάν καπνιστεί περισσότερο από 2 φορές την ίδια ημέρα θα έχει υγρασία στο κάτω μέρος του μπωλ αλλά και στην τρύπα του καπνού και δεν θα απολαύσουμε το επόμενο κάπνισμα. Θέλει να στεγνώσει 3-4 ημέρες για να είναι και πάλι "ετοιμοπόλεμη".
Είναι έτοιμη όταν: την μυρίζουμε και δεν μυρίζει άσχημα.
Ετσι, εάν χρησιμοποιούμε 2-3 πίπες την ημέρα και με 4 ημέρες ξεκούραση για την καθεμιά θα χρειαστούμε 3πίπες x 4ημέρες ξεκούρασης = 12 πίπες για να έχουμε απόλυτη απόλαυση.
(Στην περίπτωση απλής πίπας  καλό είναι να αφήσετε να μεσολαβήσουν λίγες ώρες εάν θέλετε για κάποιο λόγο θέλετε να την ξανακαπνίσετε την ίδια μέρα)


Πόσο κοστίζει μιά καλή πίπα?

Μέχρι κάποιο σημείο κόστους, ισχύει κι εδώ: "Ο,τι πληρώνεις παίρνεις". Πάντως μια πολύ φτηνή πίπα από το περίπτερο είναι σχεδόν αδύνατο να καπνίζει καλά και η συγκεκριμένη επιλογή έχει απογοητεύσει πολλούς που τη δοκίμασαν. Σε σοβαρά καταστήματα μπορούμε να αρχίσουμε από 60-70 Ευρώ το κομμάτι. Για περισσότερο προσεγμένες ίσως θέλετε περισσότερα χρήματα. Μην απογοητεύεστε όμως. Μπορείτε να προμηθευτείτε πίπες από καλαμπόκι που ομολογουμένως κάνουν πολύ καλό κάπνισμα και κοστίζουν πολύ φτηνά (περίπου 10-20 Ευρώ το κομμάτι). Αργότερα και σταδιακά τις αντικαθιστάτε με ξύλινες της αρεσκείας σας.


Δεν "τραβάει καλά". Τι φταίει?

Πολλές φορές θα συναντήσουμε αντίσταση στο τράβηγμα.

1. Πατήσατε πολύ τον καπνό στο αρχικό γέμισμα? Δεν πειράζει. Αδειάστε τον από το μπωλ και ξαναγεμίστε αραιότερα και πατώντας λιγότερο.
2. Πατήσατε πολύ δυνατά με το "πατητήρι"?  Δοκιμάστε με το στενόμακρο στέλεχός του να αναδέψετε λίγο τον καπνό, ώστε να αναπνεύσει.
3. Υπάρχει περίπτωση κάποιο μικρό κομμάτι καπνού να δυσκολεύει τη ροή.  Βγάλτε το επιστόμιο και με το στενόμακρο στέλεχος του εργαλείου σας σπρώξτε βαθύτερα τα τυχόν μικρά κομματάκια καπνού που εμποδίζουν.
4. Κατά τη διάρκεια του καπνίσματος μπορεί να νοιώσουμε ότι είναι πολύ υγρή η πίπα μας ή να ακούσουμε έναν ήχο σαν "γουργούρισμα". Ξεβιδώστε την ασπίδα και τινάξτε τα υγρά που έχουν επικαθίσει στο άκρο της. Εάν δεν έχετε πίπα με ασπίδα, βυθίστε ένα μάκτρο στο επιστόμιο για να αφαιρέσετε την υγρασία. Είτε απομακρύνετε το επιστόμιο (με προσοχή και περιστροφικές κινήσεις) και περάστε το μάκτρο στην τρύπα του καπνού.

 

Πως την καθαρίζω?

Μετά από καθε κάπνισμα, πρέπει να καθαρίσουμε τα διάφορα μέρη της πίπας μας. Ετσι θα απομακρύνουμε υγρά, έλαια του καπνού και κατακάθια. Εκτός από θέμα υγιεινής είναι και πάλι θέμα απόλαυσης.
 Βγάζουμε το επιστόμιο πάντα με κυκλικές κινήσεις και προσπαθούμε να το διατηρούμε σε ευθεία με την υπόλοιπη πίπα, για να μην στραβώσουμε την ένωσή τους. Καλύτερα να την ανοίγουμε για καθάρισμα αφού κρυώσει).

Με μια χαρτοπετσέτα σκουπίζουμε όλα τα υγρά από την τρύπα του καπνού, και το επιστόμιο. Καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε εάν δημιουργήσουμε με το χέρι μας μια μύτη στο χαρτί, περιστρέφοντάς το, ώστε να εισχωρεί βαθύτερα. 
Προσωπικά μία και μόνο μικρή-σκληρή χαρτοπετσέτα εστιατορίου αρκεί και δεν χρειάζομαι μάκτρο. Καλό είναι όμως από καιρό σε καιρό να κάνουμε και σχολαστικότερο καθαρισμό με οινόπνευμα, όπως ακριβώς περιγράψαμε την πρώτη φορά που ήταν καινούρια.

 

Κάθε πότε αλλάζω φίλτρο?

Το φίλτρο το αλλάζουμε όταν "νοιώθουμε" (είναι η ακριβής λέξη εδώ γιατί το θέμα είναι και υποκειμενικό) ότι είναι πιά βρώμικο. Πολλοί το αλλάζουν σε κάθε τους κάπνισμα.
Καλό είναι νά αλλάζουμε φίλτρο μετά από 5-6 καπνίσματα.